Zem zelta ozola zariem -  Tajā, tajā zaļā ielejā

Šogad Bauskas novada svētki „Zem zelta ozola zariem” notiks 1. jūnijā Bauskā un tie veltīti pilsētas 415 gadu jubilejai.  

1. jūnijā, svinot Bauskas 415. dzimšanas dienu, aicinām izstaigāt mūsu Zaļo ieleju, kur logos dzelteni aizkari plīv!

Edvīna Zariņa dziesma ar Skaidrītes Kaldupes vārdiem “Dzeltenie aizkari” Bauskas puses iedzīvotāju vidū kļuvusi par iemīļotu melodiju. Ja kompozīcijas pantiņu vārdus varbūt kādam vēl gadās aizmirst, tad skanīgo piedziedājumu ar vērīgo aicinājumu nesamīt skudru un tam sekojošo “na-na-na-na-na” rindu sirsnīgi dzied līdzi arī tie, kuri citkārt atrunājas, ka dziedāt viņi neprotot.

Šī gada pilsētas svētkos, dzelteniem aizkariem plīvojot, ļausim dziesmas rindām atspīdēt pilsētas ainavā un sapīt mūsu Zaļās ielejas stāstu. Vairākās vietās Bauskā saulstaru dzīpari šķetinās, kas esam un kurp upju straumes mūs nes. Atcerēsimies košos bērnības sapņus, baudīsim saulainu kopābūšanu kādā no pilsētas skvēriem, gaiņāsim gurdumu, sportojot kopā ar “Ghetto Games”, atšķirsim mūsu vēstures lappuses un svinīgi sanāksim vietās, kur satiekamies ik dienu.

Nāc, iesim!

Daloties ar ziņām sociālajos tīklos, aicinām izmantot tēmturus:

#Bauskai415
#TajāZaļāIelejā
#ZemZeltaOzolaZariem
#BauskasNovadaSvētki

Par godu Bauskas pilsētas 415 gadu jubilejai tiks rīkoti vēstures lasījumi, lai pievērstu uzmanību pilsētas vēsturiskajām saknēm un tās attīstībai, nozīmīgākajām būvēm un personībām.

Pilsētas jubilejas svinības gaidot, ikviens ir laipni aicināts iepazīt Bauskas vēsturi. Bauskas pils muzeja un Bauskas muzeja speciālisti ir sagatavojuši īpašu vēstures lasījumu sēriju, lai pievērstu uzmanību pilsētas vēsturiskajām saknēm, tās attīstībai laika upes lokos, nozīmīgākajām būvēm un personībām.

Bauska ir pilsēta ar bagātu vēsturi. Vēstures lasījumi ļaus paraudzīties uz tās apslēptajām vērtībām, palīdzēs izprast laika gaitā veidojušos pilsētas unikālo personību, ļaus atkal no jauna iepazīt to dažādos rakursos.

Jau februārī visi interesenti ir aicināti uz pirmo tikšanos Bauskas rātsnamā, kas būs veltīta Bauskas pils vēsturei. Muzeja speciālisti stāstīs par celtnes un tās nocietinājumu izmaiņām gadu gaitā, arheoloģiskajos izrakumos atrasto priekšmetu kolekcijām un muzeja darba aktualitātēm.

17. februārī plkst. 14.00 Bauskas rātsnamā lasījumi „Bauskai 415" – Bauskas pils.

Bauskas pils:

  • Pils būvperiodi;
  • Arheoloģisko izrakumu krāšņu podiņu kolekcija;
  • Ieskats keramikas trauku kolekcijā;
  • Bauskas pils arheoloģiskajos izrakumos atrastās šaujamieroču daļas un munīcija;
  • 17. gadsimta musketiera un artilērista tērpu rekonstrukcija;
  • „Dzīvais muzejs” Bauskas pilī, eksperimentālo metožu ieviešana 16.-17. gs. sadzīves kultūras izpētē.

Martā vēstures lasījumus turpinās Bauskas muzeja vēsturnieki, stāstot par Bauskas Svētā Gara evaņģēliski luterisko baznīcu, kurai šogad atzīmēsim 430. gadadienu kopš uzcelšanas. Izskanēs stāsts par Bauskas luterāņu baznīcu kā par kultūrvēsturisku pieminekli un vecāko ēku pilsētā, kā arī par diviem luterāņu draudzes mācītājiem, leģendārām personībām – Gustavu Tursu-Tūru (1890–1973) un Paulu Žibeiku (1910–2006).

23. martā plkst. 14.00 Bauskas rātsnamā vēstures lasījumi “Bauskai – 415”.

Bauskas Svētā Gara evaņģēliski luteriskajai baznīcai – 430:

  • Bauskas luterāņu baznīca – kultūrvēsturisks piemineklis: vecākā ēka pilsētā;
  • draudzes mācītājs Gustavs Turss-Tūrs (1890-1973);
  • draudzes mācītājs Pauls Žibeiks (1910-2006).

Savukārt aprīlī Bauskas rātsnamā būs vēstures lasījumi, kas veltīti Bauskas pilsētai tās 415. gadadienā. Problēmskatījumā ar risinājuma perspektīvu tiks aplūkota Bauskas vecpilsēta kā pilsētbūvniecības piemineklis, būs vēsturisks pārskats par pilsētas ielām, laukumiem, tiltiem un parkiem, kā arī vēsturisks apskats par dabas un cilvēku radītajiem postījumiem Bauskā tās 415 gadu ilgajā pastāvēšanas laikā.

27. aprīlī plkst. 14.00 Bauskas rātsnamā vēstures lasījumi “Bauskai – 415”.

Bauskas pilsēta:

  • Bauskas vecpilsēta – pilsētbūvniecības piemineklis: problēmskatījums risinājuma perspektīvā;
  • Bauska kādreiz un tagad – ielas, laukumi, tilti un parki;
  • Dabas un cilvēku radītie postījumi Bauskā – vēsturisks apskats.

Ghetto Games komanda atgriežas Bauskā ar plašu un aizraujošu ielu sporta svētkiem. Šī gada 1.jūnijā no plkst. 12:00 līdz 18:00 Bauskas pilsētas Rātslaukumā notiks grandiozs ielu sporta pasākums “Ghetto Games Bauska”, kurš apvienos basketbolu, futbolu un cīņas mākslas.

Ghetto games

Starptautiskais 3x3 basketbola turnīrs "Ghetto Basket" piedāvās sacensības vairākās vecuma kategorijās. Jaunieši varēs izmēģināt spēkus "U11", "U13", "U15", “U17", "Lady" un ”Open” grupās. Bet "PRO" kategorijā Baltijas spēcīgākās komandas cīnīsies par vietu finālā, kurā tiks izspēlēta ceļazīme uz FIBA Challenger turnīru. Kas būtu kārtīgi basketbola svētki bez bumbas spraušanas grozā no augšas jeb “slam dunk” konkursa! Bauskā mēs varēsim redzēt labākos jauniešu dankerus īpašajā bērnu “slam-dunk” konkursā.

Ielu futbola turnīrs "Ghetto Football" aicina piedalīties "U12", "U14", "U16", "U19", "20+" un "Lady" kategorijās un pelnīt punktus globālajā 3v3 ielu futbola rangā, lai tālāk kvalificētos Pasaules kausam ielu futbolā.

Jaukto cīņu turnīrs "Ghetto Fight Bauska Edition" tā skatītājiem sola 15 spraigas cīņas, kas būs ne tikai cīnītāju, bet arī skatītāju pārbaudījums.

Pasākumā uz vietas ne tikai būs iespējams piedalīties dažādas ģimenes aktivitātes, baudīt priekšnesumus, noķert mīlestības fluīdus “Ghetto Tinder” īpašajā Bauskas posmā, kā arī apmeklēt Ghetto Shop un izmēģināt dažādas futbola atrakcijas.

Ieeja pasākumā ir bez maksas, un Bauskas novada iedzīvotāji varēs piedalīties turnīrā bez maksas.

Ghetto Games Bauskā līdzfinansē Bauskas novada pašvaldība.

Papildus informācija un pieteikšanās turnīriem pieejama mūsu mājaslapā: http://www.ghetto.lv

"Ghetto Games" ir lielākā jauniešu ielu sporta un kultūras kustība Latvijā. Tās mērķis ir veicināt aktīvu un veselīgu dzīvesveidu, izmantojot dažādus ielu sporta veidus kā līdzekli jauniešu sociālai integrācijai un personības attīstībai. "Ghetto Games" organizē pasākumus, sacensības un aktivitātes dažādās sporta disciplīnās, piemēram, ielu basketbolā, ielu futbolā, ielu florbolā, BMX, skeitbordā un citos. Šie pasākumi parasti ir pieejami plašam dalībnieku un skatītāju lokam, un tie bieži vien norisinās pilsētu ielās vai speciāli izveidotās sporta zonās. "Ghetto Games" ir pazīstama ar savu dinamisko un kultūras elementiem bagāto pieeju, kurā sporta sacensības tiek apvienotas ar mūziku, mākslu un citām kultūras aktivitātēm. Tas palīdz veidot ciešāku saikni starp jauniešiem un viņu kopienām, vienlaikus popularizējot ielu sportu kā pozitīvu un radošu brīvā laika pavadīšanas veidu.

Kontaktinformācija:
sanda.gertnere@gmail.com
29837235


1. jūnijā no plkst. 12.00 līdz 18.00 Bauskas pilsētas Rātslaukumā gaidīsim ikvienu sportotāju un līdzjutēju iesaistīties aizraujošās aktivitātēs.
Ghetto Games piedāvās:

  • starptautisko 3x3 basketbola turnīru “Ghetto Basket”. Turnīrs norisināsies U17, U15, U13, U11, Lady un OPEN grupās. Īpašais saldais ēdiens būs PRO grupa, kurā Baltijas labākās 3x3 basketbola komandas cīnīsies par ceļazīmēm uz kādu no FIBA turnīriem;
  • bērnu “slam-dunk” konkursu basketbolā;
  • ielu futbola turnīru “Ghetto Football”, kas norisināsies U12, U14, U16, U19,  20+ un Lady kategorijās;
  • jaukto cīņu turnīru “Ghetto Fight Bauska Edition” ar 15 spraigām cīņām.

Pasākumā būs iespējams ne tikai piedalīties dažādās ģimenes aktivitātēs, baudīt priekšnesumus, noķert mīlestības fluīdus “Ghetto Tinder” īpašajā Bauskas posmā, bet arī apmeklēt "Ghetto Shop" un izmēģināt dažādas futbola atrakcijas.

Ieeja pasākumā: bez maksas.
Dalība turnīrā: Bauskas novada iedzīvotājiem bez maksas.

Plašāku info meklē: www.ghetto.lv

Svētku aktualitātes

Novada svētki
Lasījumi
Bauskas novada svētki
Bauskas novads
Vēstures lasījumi
Ghetto games
lasījums
Zem zelta ozola zariem 2024